The Choir of St John's College Cambridge

Het koor

Het koor van St Johnís College in Cambridge is ťťn van de meest vooraanstaande jongens- en mannenkoren ter wereld, bekend en geliefd bij miljoenen luisteraars om haar CD opnamen, radio-uitzendingen en tournees. Als hoeksteen van de grootse Engelse koortraditie sinds de jaren 1670 wordt het koor geprezen om haar kenmerkende rijke en expressieve klank. Het koor staat onder leiding van Andrew Nethsingha.

Het koor bestaat uit zestien jongenssopranen en vier jongens in opleiding die worden onderwezen aan de St Johnís College School. De alt-, tenor- en baspartijen worden gezongen door jonge mannen die doorgaans studeren aan de universiteit, en twee Organ Scholars ondersteunen de dagelijkse routine van het koor. De diensten in de kapel van het College volgen de Anglicaanse kerktraditie, met tijdens de trimesters zes Evensongs per week en een Eucharistieviering op zondagochtend. De diensten van het koor worden met regelmaat uitgezonden door BBC Radio 3. Op het concertpodium staat het koor regelmatig in prestigieuze zalen en festivals door heel het Verenigd Koninkrijk, met orkesten en ensembles zoals het Philharmonia Orchestra, het Britten Sinfonia en His Majestys Sagbutts and Cornetts. De drukke internationale agenda omvat tournees naar de Verenigde Staten, Canada, BraziliŽ, Zuid-Afrika, Japan, AustraliŽ en Europa.

Onder de leiding van Nethsingha krijgen de zangers een unieke muzikale opleiding in een uitzonderlijk gevarieerd en breed repertoire, van polyfonie uit de Renaissance en missen van Haydn tot twintigste-eeuwse muziek en speciale compositieopdrachten. Met de missie zich te verbinden met een breed publiek via digitale innovatie is St Johnís het eerste Britse koor dat haar diensten live uitzendt in de vorm van wekelijkse webcasts, en in 2011 lanceerde het koor SJC Live, een uniek online archief voor muziekliefhebbers en dirigenten.

Een belangrijke vernieuwing van Nethsingha was de oprichting van de St Johnís Sinfonia, een professioneel barokensemble gevormd samen met Margaret Faultless in 2011, waarmee het koor eens per trimester liturgische uitvoeringen geeft van Bachcantates.

Onder de leiding van Nethsingha en zijn voorgangers George Guest, Christopher Robinson en David Hill heeft het koor een ontzagwekkende en omvangrijke discografie opgebouwd. In 2009 sloot het koor een contract met Chandos Records, en de eerste vijf CD-opnames, met muziek uit vijf eeuwen, hebben internationale erkenning gekregen.

Het koor zet zich in voor eigentijdse muziek en verstrekt regelmatig compositieopdrachten. In 2012 gaf koor wereldpremiŤres van werken van Judith Weir, Andrew Gant, Matthew Martin, Gordon Lawson, James MacMillan en James Long.